Zašto upisati doktorski studij na Sveučilištu u Rijeci?

Prednosti doktorskog studija na Sveučilištu u Rijeci

Upisivanje doktorskih studija na Sveučilištu u Rijeci ima više prednosti koje bi budućim studentima mogle biti zanimljive. Bez potrebe za posebnim isticanjem vrlo atraktivnog kulturalnog i geografskog položaja grada Rijeke, posebno vrijedi naglasiti ključne aspekte važne za studiranje na poslijediplomskoj razini.

Prvo, Sveučilište u Rijeci ima snažnu pozitivnu akademsku reputaciju uz međunarodnu umreženost što može dati poseban kredibilitet nečijem radu te ga učiniti konkurentnijim na tržištu rada. Članstvom u YUFE i YERUN mrežama otvara se izniman prostor mogućnosti za osoban i akademski razvoj na istraživačkim te znanstveno-obrazovnim institucijama diljem Europe, a da si pritom student Sveučilišta u Rijeci.

Nadalje, uz razvijenu istraživačku infrastrukturu studentima se pruža i više mogućnosti financijske podrške te angažmana u znanstvenim projektima i nastavi. S obzirom na to da je mlado, na riječkom sveučilištu je posebno izražena dinamičnost i otvorenost k uključivom te angažiranom pristupu u načinu rada, komunikaciji ali i sveučilišnom djelovanju u cjelini.

Čimbenici za razmatranje pri odabiru studija

Ovdje posebno vrijedi istaknuti i veliki potencijal u mogućnosti uključivanja u rad raznih sveučilišnih tijela te utjecanja na izgradnju i razvoj institucionalnih politika važnih za doktorske studente.

Za nekoga tko općenito razmišlja o upisu doktorskog studija vjerojatno je najbitnije navesti višu razinu znanstvenostručnog razvoja, kao i karijerne perspektive koje se doktoratom otvaraju. Raznoliki suvremeni interdisciplinarni studiji, personalizirano mentorstvo, veliki potencijal u mogućnosti umrežavanja i suradnje s kolegama istraživačima te istaknutim stručnjacima, pristup međunarodnim projektima, konferencijama i edukacijama, mogućnost poučavanja te kulturno obogaćivanje općenito također su neki od temeljnih faktora koje svakako valja uzeti u obzir prilikom odluke o upisu doktorskog studija.

Treba imati na umu i da će vlastito iskustvo studija ovisiti i o osobnim te profesionalnim ciljevima i interesima. Prije nego što se odlučite upisati na doktorski studij, bilo bi dobro istražiti specifičnosti odabranog programa, potencijalne mentore te (ponuđene) istraživačke projekte kako biste bili sigurni da studij odgovara vašim potrebama i prioritetima.

Kako biste donijeli najinformiraniju odluku, prikupite što više informacija o sveučilištu i njegovim doktorskim programima te razmislite o kontaktiranju sadašnjih ili bivših studenata kako biste dobili uvid i u njihova iskustva, što može biti posebno od koristi. Osim toga, umrežavanje s kolegama studentima i razmjena iskustva, osim savjetom, može vam koristiti i u rješavanju eventualnog osjećaja da ste usamljeni u zahtjevima i potencijalnim problemima tijekom studiranja.

Izazovi studiranja na doktorskim studijima

Također, za poglavlje pisano od strane studenata i iz studentske perspektive za svoje potencijalne kolege, važno je ovdje napomenuti da postoje i izazovi i prepreke s kojima se možete susresti tijekom studiranja i izrade doktorske disertacije.

Doktorat je značajan angažman koji često zahtijeva nekoliko godina intenzivnog učenja i istraživanja. Prije svoje odluke razmotrite njene potencijalne prednosti zajedno s izazovima i zahtjevima povezanim s ovom razinom obrazovanja. Osim što doktorski studiji mogu biti iznimno zanimljivi, kreativni i društveno relevantni, oni mogu biti i zahtjevni, kako intelektualno, tako i emocionalno.

Zbog toga pažljivo promislite svoje dugoročne (profesionalne) ciljeve, resurse i druge osobne životne okolnosti da biste osigurali da se to podudara s vašim željama i prioritetima.

Općenito govoreći, prije upisa na doktorski studij bitno je razmisliti o nekoliko čimbenika kako biste bili dobro pripremljeni za mogućnosti i izazove koji vas čekaju.

Evo nekih važnih aspekata koje trebate imati na umu: osobni interesi i motiviranost, zahtjevi programa studija, vremenska obveza, razmatranje financija i troškova, potencijalni mentori i njihov mentorski kapacitet, institucionalna adekvatnost i usklađenost te karijerni potencijal.

Realna očekivanja i vrijednosti doktorskog obrazovanja

Doktorat ne jamči visoko plaćeni posao ili prestižnu karijeru; biti na doktorskom studiju ne znači samo baviti se svojim istraživanjem; svi doktorati nisu isti u pogledu strukture i zahtjeva; doktorski studij nije samo za one koji žele akademsku karijeru, a vi ne morate biti genijalac niti morate imati savršenu temu ili sinopsis istraživanja prije upisa na studij.

Prilikom promišljanja odluke o upisu na studij poželjno je imati realna očekivanja u pogledu navedenih uobičajenih zabluda o doktorskim studijima. Stoga je kvalitetno i pravovremeno informiranje o svemu navedenom od velike važnosti.

Ali prije svega, možete biti sigurni da je njegovanje vrijednosti poput intelektualne slobode, izvrsnosti, (opće društvene) odgovornosti i participativnosti svakako među najbitnijim motivima i razlozima koje netko može imati, a da želi postati student doktorskih studija Sveučilišta u Rijeci.


Tomislav Čop, mag. hist. art. et. phil.

Ažurirano 08.03.2024.

Skip to content